© Lukas Stevens

Eerst
Ellis Meeusen & Pleun van Engelen

Twee jaar geleden deden Ellis Meeusen en Pleun van Engelen mee met een televisiequiz. Ze hebben die toen niet gewonnen. Ze werden tweede.

Vanuit alle onverwachte, onverwerkte en onbenullige gevoelens die bij het verliezen kwamen kijken, maakten ze Eerst: een voorstelling over winnaarsmentaliteit en competitiedrang. En over het gebrek daaraan. Over meisjes die niet snel kunnen rennen en als laatste mogen kiezen van de prijzentafel. Over tekentoernooien en ballonnenwedstrijden. Over opofferen, doorgaan en toch falen. Over als eerste op de zuidpool willen zijn. Vooral over als eerste op de zuidpool willen zijn.

Eerst is een tekstuele en muzikale race door een ijslandschap en een ode aan alle tweedes, derdes en laatstes in de wereld.

tekst en spel: Pleun van Engelen en Ellis Meeusen | muzikale coaching en eindregie: Harald Austbø | scenografie en lichtontwerp: Sander Salden en Emilie Poelmans/allicht | kostuum: Wim Muyllaert | artistieke klankborden: Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen en Het nieuwstedelijk

Eerst werd gemaakt met ondersteuning van Het nieuwstedelijk, De Nwe Tijd, deAuteurs, stad Leuven en de Vlaamse overheid | de tekst van de voorstelling kwam tot stand met een schrijfbeurs van Monty Kultuurfaktorij en De Nwe Tijd | met dank aan hetpaleis, Walpurgis, Egon Schoelynck, Nico Boon, Ruth Mariën, Runa Robbroeckx, Nora Chaoui, Noa Pylyser, Matthias Van de brul, Stefanie Lambrechts, Jonathan Michiels en Tristan Feyten

Geselecteerd door Het nieuwstedelijk voor En Avant 2022

Programma

vr 10 juni, 20u, première 
Zuidpool Antwerpen

za 2 juli, 20u
De Expeditie Gent (Compagnie Cecilia)

za 13 aug, 20u15
Theater op de Markt / DNZ Hasselt (Het nieuwstedelijk)

za 15 sept, 21u
Schouwburg Kortrijk (Theater Antigone)

za 24 sept, 20u15
ARSENAAL/LAZARUS Mechelen

za 8 okt, 20u30
Cultuurkapel De Schaduw Ardooie (Theater Malpertuis)

Extra

duur: 75 min

Ellis Meeusen te gast in Culture Club (Radio 1)
(vanaf min 4)

scènefoto's © Sander Salden